opencultuurdata

Het begin

Proof of Concept voor het toepassen van opencultuur api’s

December 2011: Via de website van het Rijksmuseum voor Oudheden kwam ik op de documentatie van hun api: http://www.rmo.nl/collectie/open-data en via opencultuurdata.nl kwam ik op de api van het rijksmuseum.

Dit was een goede gelegenheid om de programmeer skills weer eens op te poetsen:
Met Java wordt de api uitgevraagd, een SQL database wordt gevuld met de benodigde gegevens om de tweets te maken. Op de webserver wordt via een cron deamon het script een paar keer per dag gestart. Het resultaat is een paar tweets per dag met daarin de beschrijving, een URL naar een plaatje en de URL naar de catalogus.

De tweets zijn zo uitgekiend dat ze netjes getoond worden in tweetdeck en flipboard. Met name de laatste geeft bijzonder fraaie resultaten. In een vervolg zijn de tweets opgenomen in een reeks rss-feeds.

 Wilt u de resultaten volgen? Ook benieuwd wat er zo al in Zuid-Holland aan historische voorwerpen is gevonden?
Kijk dan op http://twitter.com/#!/VindplaatsZH of gebruik een twitter client om @VindplaatsZH te volgen.

 Geinspireerd door de bronnen die in december 2011 genoemd werden ben ik verder gegaan met het ophalen van de opencultuurdata en het aanmaken van twitter acccounts.


Openarchief.org

de tweede stap was het maken van een overzicht van mijn bedoelingen en resultaten. Hiervoor is de website http://openarchief.org ingericht.openarchief_org_website

Het bleek nodig om mijn bedoelingen kenbaar te maken.

Ik heb de gewoonte om zodra ik met een bron aan de slag ga dit te melden bij de eigenaar van de gegevens en hierbij ook mijn bevindingen en verbeterpunten te melden. Zonder de website moest ik het herhaaldelijk uitleggen. 

Mei 2012 ben ik begonnen met het registreren van alle uitgaande tweets.  


Gedurende 2013 komen er meerder bronnen en dus ook twitter accounts bij. De database bevat meer dan 500.000 items. Update van de items is niet regelmatig en daardoor zijn er soms foutieve verwijzingen als de bronnen (of websites van de instellingen) veranderen. Begin 2014 worden er voor het eerst buitenlandse bronnen opgehaald. Zo ook het Getty en de National Gallery of ART uit de Verenigde Staten.


Medio 2014 is er een nieuwe bibliotheek geinstalleert om de tweets te verzenden. Hiermee is betrouwbaarheid verhoogd en worden eindelijk ook niet ASCII karakters ondersteund. Van de tweets die ik dacht te versturen kwam slechts circa 75% daadwerkelijk online.

openarchief-tweet1

Met de nieuwe mogelijkheden kwam ook de optie om de tweets beter op te slaan. Hiermee was het ook mogelijk een overzicht per dag te maken.

openarchief-tweet2


Medio 2023 is de wereld helemaal anders geworden. Twitter is overgenomen door een ondernemer die geheel andere plannen heeft. De databases zijn verouderd en er is veel werk nodig om dit weer te updaten. Tijd om de boel te sluiten.

De 32 twitter accounts zijn opgeheven, de ~1.00.000 verstuurde tweets zijn niet meer terug te vinden. Ik vertrouw op de echte archieven om die voor de eeuwigheid te bewaren.

websites en ICT advies